lördag 8 augusti 2015

Hatarnas pride

Onsdagen den 29:e juli var jag ledig från LT men kunde inte låta kamerorna ligga.
Det var "Järva Pride". Du kanske läste om händelsen någon vecka innan. Jan Sjunnesson, som tidigare var chefredaktör för Samtiden, Sverigedemokraternas nättidning, organiserade i bästa populistiska anda en prideparad i Stockholms förorter. Personligen tycker jag absolut att det är en utomordentlig idé att låta pride synas i förorterna och kranskommunerna till storstockholm och dess innerstad. Men när en hatare som Jan Sjunnesson gör entré i lackkostym, beväpnad med regnbågsflagga, ser jag ingenting annat än populism och islamhat.
Sjunnesson har bl.a. spridit hatiska youtube-klipp med en kvinna vid namn Ann Barnhardt. I klippet berättar hon hur hon tycker att muslimer är pedofiler och ofta homosexuella, som bör utvisas från USA. "Tuff amerikanska gör fullständigt ner islam. Inget för känsliga islamofiler", skrev Sjunnesson på sin Facebook. Han skriver också för Avpixlat, hatarnas favorit som inte räds för att skriva negativt om HBTQ-relaterade ämnen och människor.

Jag rekommenderar Annika Hamruds debattartikel på Expressen som skrevs veckan innan paraden för den som vill veta mer.

Ett par personer had SD-pins men de togs senare bort. Flera som inte tyckte om paraden påpekade att det var en SD-trogen marsch, deltagarna menade dock att påståendena inte stämde.
Ett 20-tal personer samlades i Tensta centrum och gick till Rinkeby, från Rinkeby till Kista och sen till Husby. Det tog 2 timmar. Mellan Rinkeby och Kista finns en motorväg och inte så mycket annat. Skog mest. Det var därmed en ganska tradig marsch med deltagare, journalister (även ett par tre journalister från högerextrem media) och poliser. I övrigt hände inte speciellt mycket under marschen. "We're here, we're queer, get used to it!" skreks och det dansades på torgen samtidigt som flaggorna viftades frenetiskt mot förvånade åskådare. Flera i tåget ropade hälsningsfraser på arabiska samtidigt som flaggorna pekades mot den som såg ut att kunna språket. Det väntade motståndet lyste med sin fråvaro. 

Jan Sjunnesson vid Rinkeby torg.
Trodde mig ha en kanal för detta reportage, men är nu på jakt efter andra intressenter. Nyhetsvärdet har ju definitivt svalnat, men har någon tips på ett magasin eller liknande som kan vara intresserade av det som bildrep eller någon singelbild är jag tacksam för tips. Fler bilder finnes.

Intåg i Kista.

Meningsmotståndare med plakat på väg till det andra pridefirandet.

Sjunnessons pridetåg slutade med en mindre presskonferens i Husby centrum.
Knappt hundra meter därifrån hade ett hundratal samlats för ett alternativt pridefirande.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar